Den riktige strategien når du skal kjøpe kontorstol
Skal du kjøpe kontorstoler til hele kontoret, er det noen helt andre overveielser du må gjøre enn hvis du primært kjøper til deg selv.
Når du kjøper til deg selv – vær bare egoistisk
Når du kjøper for 1 person – kanskje deg selv? Da kan du være 100% egoistisk. Du trenger bare å tenke på deg selv og hva du har av behov. Og selvfølgelig budsjettet. Har du vondt i korsryggen, kan det for eksempel være fornuftig å velge en kontorstol som reduserer belastningen på ryggen. Vår nettside er faktisk best egnet for deg som bare trenger 1 (eller noen få) kontorstoler, fordi beskrivelsene utgår fra hvordan de enkelte modellene passer en enkeltperson. Når du kjøper for en hel gruppe mennesker, gjelder det andre "regler". Bli klokere – les videre
Diktatur er bedre enn demokrati
Noen ganger får vi henvendelser fra firmaer som har de beste intensjoner. I det demokratiske samfunnet vi lever i, hvor vi lytter til fellesskapet, er inkluderende overfor våre ansatte, og hvor vi hever oss best i flokk, er det naturlig at når nye kontorstoler skal kjøpes – så er det en beslutning som tas i fellesskap. La oss SAMMEN bli enige om hvilke kontorstoler vi skal ha.
Selv om tanken er vakker i teorien, fungerer det ikke i praksis. Når beslutninger skal tas, er diktatur å foretrekke fremfor demokrati, fordi….
Jens er ikke enig med Mette, som er uenig med Birte, som synes det motsatte av Mads
Vi har alle forskjellige kroppstyper, og personlige preferanser og sittemønstre varierer. I en større gruppe vil det være stor forskjell på hva en "god" kontorstol er. Jens liker en "flyttestol", men Dorte synes den er for myk. Marianne liker trykket i korsryggstøtten som hjelper henne med å sitte oppreist, men Simon foretrekker å sitte mer tilbakelent og synes derfor korsryggputen er veldig plagsom.
Jane sitter ofte helt fremme på stolen, så hun liker at ryggstøtten er veldig oppreist, men Nicolai synes det føles som om han blir skjøvet av stolen. Og så videre.
Beundringsverdig men ikke realistisk
Ønsket fra ledelsen om å finne en kontorstol alle er glade for – og derfor prøve å inkludere de ansatte i beslutningsprosessen, er veldig beundringsverdig. Men i praksis er det bare veldig vanskelig.
Det beste du kan gjøre hvis du vil tilfredsstille alle, er å velge en relativt enkel kontorstol som ikke skiller seg for mye fra det dine kolleger allerede kjenner til. Men er du klar for kompromisset, for det betyr at du ikke får det fulle utbyttet av de nyinnkjøpte kontorstolene…
Revolusjonerende utvikling - Bombastisk påstand eller fremtiden?
En kontorstol er blant de mest brukte møblene / arbeidsredskapene, og innovasjonen / utviklingen de siste 10 årene er revolusjonerende. Ikke mindre. I dag har vi kontorstoler som trykkutjevner, noe som betyr 66% reduksjon i kroppens belastning. Og hvor vi før alltid fikk høre at man skulle sitte med en kosteskaft opp langs ryggraden og over skuldrene, vet vi i dag at jo mer variasjon desto bedre. Den beste sittestillingen er den neste. Så i dag finnes det kontorstoler som aktivt tilpasser seg kroppen og oppmuntrer til bevegelse og aktivitet.
Men ny skapelse medfører også endringer. Og….
Vi har apehjerner – styrt av primatgener
Endringer er noe vi som mennesker er genetisk dårlige på. Helt tilbake fra primatstadiet er hjernene våre genetisk programmert til å oppfatte nytt = farlig og kjent = trygt. Så når du introduserer dine ansatte for en ny måte å sitte på – for eksempel med Active Sitting – vil du også møte motstand. Ikke fordi kontorstolen er dårlig. Men fordi den er annerledes og ny. Og det er helt naturlig. Men husk…
Det er en strategisk lederbeslutning (diktatur)
Motstanden vil avta og snart vil det nye bli hverdag. Så du kan enten velge en allround ergonomisk kontorstol som har en bred appell, som er lett å introdusere for kollegene, som ikke ødelegger budsjettet, men som heller ikke oppfyller andre formål enn det mest grunnleggende behovet for å sitte ned.
Eller så kan du ta en strategisk beslutning hvor du aktivt – til tross for potensiell motstand i starten – sier: Vi går med – og stoler på - forskningen, og velger en modell som utnytter den nyeste kunnskapen innen ergonomi, og velger de teknologiske løsningene som på sikt vil være til nytte for mine ansatte.
Og når introduksjonsperioden er over, kan du høste fordelene:
Mirakelkur – øk produktivitet & reduser sykefravær
En god kontorstol bidrar til å øke komfort og velvære hos den ansatte, og dermed produktiviteten. Smerter i ryggen fjerner fokuset fra arbeidsoppgavene. Mon tro om mindre tretthet i ryggen, større generell komfort, og de beste mulige arbeidsbetingelsene gir mer overskudd til å prestere? Hvis du har kjøpt spesialutstyr for å støtte dine ansatte, sender det også et signal til den ansatte (og omverdenen) om at du bryr deg om dine ansatte og ønsker dem det beste. Men det er fortsatt litt diffust, for det er vanskelig å måle effekten av de fysiske omgivelsene.
Vend folkesykdom til bedre bunnlinje
Men noe som ikke kan diskuteres er fakta! Det sies at sitte-relaterte problemer er den nye folkesykdommen, og du har sikkert hørt at det nå sidestilles med røyking. Så bombastiske er vi ikke, men det er faktuelt bevist at ryggsmerter koster 5.000.000 (Ja – 5 millioner!!) sykefraværsdager årlig. Det betyr spesifikt at HVERT medarbeider er sykmeldt 2 dager i året (i gjennomsnitt selvfølgelig). I tillegg er det nakkesmerter, spenningshodepine osv. som også kan være sitte-relaterte og som ikke er med i statistikken.
Allround kontorstol som klarer hverdagen, eller Rolls Royce som hever bunnlinjen
Kan det avleses på bunnlinjen om det er færre sykefraværsdager, gladere ansatte og økt produktivitet? Det vil nemlig være resultatet av å velge riktig ergonomisk innredning.
De gode stolene er dyre – eller er de?
Mange reagerer når de hører om en kontorstol til +7000 eks. mva. Det er jo dyrt når man skal fylle kontoret med +50 ansatte. Det er helt ok, for vi har også fantastiske kontorstoler til 3000 (billigere blir det ikke – les hvorfor her). Men husk å sette det i perspektiv. Hva koster en sykedag? Hva har du egentlig betalt for skrivebordet og datamaskinen? Din ansatt – har de fri telefon? Hva koster den? Og kan de riktige møblene ses som medarbeideromsorg?